Gingerbread season 2009: Theme Sci-Fi

The tradition continues, this year focus was on Sci-Fi:

Tillaga dina kokta ägg i 45 minuter.

Läste om den senaste flugan någonstans (en blog, minns inte vilken tyvärr). Där menades det att äggen är godast om det har tillagats till exakt 68 grader. Inte mer, inte mindre. Jag gjorde ett ägg på exakt det sättet. Sen gjorde jag ett till som tillagades i 72 grader.

Tillagningsmetoden är enkel, en kastrull med ånginsats på spisen, en bunke med kallt vatten och en slev bredvid. Lägg ägget i vattnet och håll vattnet vid 68 grader under 45 minuter. Det pep en del från termometern men efter ett tag hade jag den perfekta balansen mellan mängd vatten och spisvärme för att ha en rätt statig temperatur. Blir det för varmt lade jag i lite kallt vatten i kastrullen.

Hur smakade det då? Nja, vitan är ju rätt slemmig, men smaken var fantastiskt god. Kan varmt (eller ljummet) rekommenderas! 

Jag gjorde ett ägg i 72 grader också – det blev helt perfekt, det godaste ‘kokta’ ägg jag någonsin ätit. 

[UPDATE]

Det berömda ägget skulle egentligen värmas till 64 grader, inte 68. Jag testade en 64 graders ägg men det var helt vedervärdigt i konsistense. Värre än alla sorts sniglar eller musslor/ostron du kan tänka dig. Jodå, jag gillar ostron men rekommenderar ändå att göra äggen till 72 grader.